Офіційний сайт Городницької селищної ради

Житомирська область, Звягельський район

10 серпня.Народний календар.

Дата: 10.08.2018 08:19
Кількість переглядів: 668

10 серпня.Народний календар.

Сьогодні загадкового Прохора-Пармена; де класти кочергу, а де – свічку та до чого нас схилятиме Лев.

Наступного дня після Пантелеймона святкували Смоленської ікони Божої Матері, яке так само було пов’язане з убезпеченням від пожеж. З цього приводу казали: «Палій пале, а Смоленська смажить». Тому, боячись, щоб не погоріли скирти, українські селяни намагалися не працювати, особливо перевозити чи скиртувати збіжжя. Біля кіп та стіжків клали шкаралупи від свячених крашанок, та запалювали перед святими іконами страсну свічку, освячену в церкві на Чистий четвер й молилися. Біля порога клали кочергу, «щоб грім не влучив у хату». Якщо ж блискавка влучала чи то в оселю, чи то в збіжжя, то гасити вогнище годилося кисломолочними продуктами. Коли ж блискавка влучала в полі в когось із селян (траплялося й таке), то покалічену грозовим розрядом людину закопували у вологу землю й тримали доти, допоки «сировиця не витягне з тіла блискавки». Нерідко так тримали кілька діб, аж поки людина не подавала ознак життя. Це був досить поширений спосіб «зцілення від громовиць».

А ще цей день, який називали в народі Прохора-Пармена (на честь апостолів від 70-ти Прохора, Никанора, Тимона і Пармена) був таким собі неофіційним святом ковалів.

З іменинами вітайте Прохора, Павла, Василя, Миколу, Анастасію, Олену.

Сьогодні 28-ий місячний день. Час перед новим місяцем і сонячним затемненням досить несприятливий у енергетичному плані. Ліпше сконцентруватися на внутрішньому, до мінімуму обмежити коло спілкування і взагалі, зробити так, щоб «зникнути з радарів» публічності; щоправда, нині це розкіш, недоступна майже нікому – дістануть всюди. Місяць у Левові схилятиме до надмірної агресивності та войовничості, помноженої на котячу хитрість. Декому знадобиться залізна витримка.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1891 – +9,2, а найтеплішим у 1992 – +34,7.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь