Офіційний сайт Городницької селищної ради

Житомирська область, Звягельський район

Екстремальна спека до 2050 року накриє тисячу міст

Дата: 14.08.2018 16:51
Кількість переглядів: 783

В даний час в 354 великих містах середня температура влітку вже перевищує +35С. До 2050 року зміна клімату викличе підвищення температури до цієї позначки вже в 970 містах.

Про це повідомляє The Guardian.

За даними недавнього дослідження до 2050 року число міських жителів, які зазнають впливу екстремальної спеки, збільшиться у вісім разів - до 1,6 мільярда людей.

У 2018 році, в Чіно, в 50 км від Лос-Анджелеса, зафіксовані +48,9С, в Сіднеї зафіксували +47С, а в Мадриді і Лісабоні стовпчики термометрів застигали посередині між +40С і +50С. Згідно з новими дослідженнями, Франція може легко подолати позначку +50С вже до кінця століття. Австралійські міста, за прогнозом, досягнуть цієї точки ще раніше. Кувейт, тим часом, наблизиться до неможливих для життя +60С.

"Гаряче, як в доменній печі, ти буквально відчуваєш небезпеку для життя і апокаліпсис", - зазначив Найджел Таппер, професор екологічних наук в Мельбурнському університеті Монаш, кажучи про +48С, зафіксованих в різних частинах міста. "Ви не можете пересуватися на вулиці більше, ніж кілька хвилин", - додає він. Погане передчуття посилюється зростаючою загрозою чагарникових і лісових пожеж.

"Питання, як охолоджувати населення тепер займає пріоритетне місце в політичному та науковому порядку денному", - констатував Дев Нієгі, професор університету Пердью, штат Індіана (США), голова міського середовища департаменту американського метеорологічного товариства. Минулого тижня він був співголовою симпозіуму про міський клімат в Нью-Йорку.

Міста можуть бути пристосовані до зниження спеки за допомогою заходів з економії води, створення тіні і відбивання тепла. У багатьох країнах світу ці кроки вже здійснюються. Місто з температурою +50C може бути більш придатним для життя завдяки таким заходам, як - пишні зелені насадження на будівлях і навколо них. Будинки можуть бути розфарбовані в розумні відтінки, які змінюються слідом за рухом сонця. Дахи, тротуари та інші міські поверхні можуть бути виготовлені з матеріалів з високою дифузійною відбивною здатністю (альбедо). Також можливе уловлювання туману і створення полів з джерел відновлюваної енергії, які забезпечать потужності для охолодження навколишнього середовища без додавання парникового ефекту.

За словами Нієгі, така адаптація міст потребує змін не тільки в дизайні населених пунктів, а й в тому, як будуть організовані мегаполіси і життя людей в них.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь