Офіційний сайт Городницької селищної ради

Житомирська область, Звягельський район

Міністерство охорони здоров'я України закликає українців відмовитися від вживання дикорослих грибів.

Дата: 15.08.2018 13:57
Кількість переглядів: 674

Міністерство охорони здоров'я України закликає українців відмовитися від вживання дикорослих грибів.

Про це йдеться на сторінці МОЗ у Facebook.

“Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх тими, що вирощують штучно, і в жодному разі не купуйте гриби на стихійних ринках. Не беріть занадто молоді чи старі гриби - їх легко переплутати з отруйними. Збирайте лише добре знайомі вам гриби, уважно їх оглядайте. Якщо у вас виникають найменші сумніви — відмовтеся від їх споживання. Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають у себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали”, - радять у МОЗ.

Фахівці відомства акцентують увагу на погодні умови у грибний сезон.

“У посушливу погоду гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів. Ні за яких обставин не куштуйте сирі гриби. Готуйте гриби протягом першої доби після того, як їх зібрали. Пам’ятайте про техніку приготування грибів. Недоварені гриби також можуть виявитись отруйними. Варити гриби необхідно не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин. Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби”, - наголошують у МОЗ.

Медики нагадують, що гриби не рекомендовано вживати жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, дітям до 12 років і людям літнього віку.

“Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Якщо у вас проявився хоча б один із симптомів отруєння - негайно викликайте лікаря. Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування. У жодному разі не займайтеся самолікуванням — це може загрожувати вашому життю”, - закликають у МОЗ.

Види їстівних грибів :

Серед їстівних грибів найбільш популярні такі види грибів:

1.Губчасті гриби (під капелюшком є дрібні трубочки у вигляді губки); 

1.Боровик (білий гриб) За формою нагадує бочку. Капелюшок у вигляді круглої подушки і коричневого кольору. Його поверхня гладка. М’якоть білого кольору, щільна, без запаху і має приємний горіховий смак. Ніжка дуже об’ємна і велика частина знаходиться під землею. Росте в листяних, змішаних і хвойних лісах.

2.Підберезовик Капелюшок гриба в формі подушки, пофарбований в темно-коричневий або світло-коричневий колір. М’якоть білого кольору, на зрізі може стати рожевою. Ніжка, яка внизу розширюється, світло-сірого кольору з коричневими лусочками. Підберезовик росте в змішаних і листяних лісах на узліссях.

3.Підосичник Забарвлення капелюшка нагадує осіннє листя, колір якого від жовто-червоного до коричневого. М’якоть в місці надлому темніє до чорного кольору.

4.Красноголовець має велику і щільну ніжку з горизонтальними цятками. Зустрічаються в змішаних і листяних лісах. маслюк Капелюшок досить широкий, пофарбований від жовтого до шоколадного кольору. Шкірочка легко відділяється від м’якоті. На дотик слизька. Капелюшок жовтуватий, соковитий і м’який. У молодих грибів під ним біла плівочка, а у дорослих маслюків від неї залишається на ніжці спідничка. Сама ніжка циліндрична, жовтуватого кольору. Росте на піщаному грунті в хвойних лісах. моховики У гриба моховика подушковидний капелюшок бурого або темно-зеленого кольору. На місці розрізу м’якоть синіє або зеленіє, аж до бурого кольору. Зустрічаються в хвойних і листяних лісах.

2.Пластінчасті гриби (біля основи капелюшків дрібні трубочки у вигляді пластинок) ;

5.Опеньки.Капелюшки опуклі жовтувато-коричневого кольору, нагадують парасольку. Верхня частина ніжки світла з білим кільцем-спідничкою, а нижня більш коричневого відтінку. М’якоть опенька сухувата і щільна. Виростає на живих і мертвих деревах. Найчастіше опеньки зустрічаються в березових гаях.

6.Сироїжки.Капелюшок круглий і шкірка по краях легко відділяється. Колір шапки сироїжки коливається від синьо-сірого і червоно-коричневого до світло-сірого і жовтуватого. Ніжка велика і біла. Ростуть на березі річок, в березових парках і змішаних лісах.

7.Лисички.Капелюшок оксамитовий і відрізняється яскравим рудим кольором. За формою схожий на воронку, яка має складочки по краях. М’якоть також рудого кольору і досить щільна. Капелюшок переходить в гладку, звужену донизу ніжку дуже плавно. Зустрічаються лисички в хвойних, змішаних і листяних лісах. Вони люблять виростати у мохах

8.Груздь.Характеризується увігнутим капелюшком в центрі з лійкою і хвилястими краями. Він білого кольору, іноді покритий пушком. Залежно від виду гриба м’якоть може бути мокрою, слизькою або сухою. М’якоть при розломі виділяє білуватий сік з гіркуватим прикусом. На зламі починає рожевіти або жовтіти. У груздя ніжка біла і щільна. Гриб росте в змішаних і листяних лісах.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь