Офіційний сайт Городницької селищної ради

Житомирська область, Звягельський район

Сьогодні,17 серпня преподобномучениці Євдокії, яку в народі називали Явдохою-Сіногнійкою.

Дата: 17.08.2018 08:43
Кількість переглядів: 629

Фото без опису

Сьогодні Явдохи-Сіногнійки; що в серпні вродить, то в лютому не зашкодить.  

Сьогодні преподобномучениці Євдокії, яку в народі називали Явдохою-Сіногнійкою. Зазвичай, на Явдохи сіно було вже скошено, але його треба було ще заховати – чи то в клуню, чи то на горище. Селяни поспішали впоратися до Явдохи, адже о цій порі могло серйозно задощити, а сіно підгнити. А ще на Явдохи збирали пізню лісову малину і останні огірки. Батьківщина огірка – субтропічні регіони Індії та Китаю. В Індії огірки ростуть у лісі, в‘ючись по стовбурах дерев наче ліани. В Україні цей овоч відомий з ХVІІ століття (набагато раніше ніж помідори). Козаки вживали огірки як свіжими, так і консервованими – солили на зиму в бочках. Їли з м’ясом, рибою, і просто з хлібом. Огірок – єдиний з овочів, плоди якого ми їмо в зеленим, недозрілим. А ще він найдієтичніший з усіх дієтичних продуктів, адже на 95-98 % складається з води. Але і відсотки, що залишилися, недаремні – огірок є джерелом цінних лужних солей, які здатні уповільнювати процеси старіння, утворення каменів в нирках і печінці тощо.

Іменинники сьогодні Іван, Михайло, Семен, Дмитро, Євдокія. 

Сьогодні 7-ий місячний день, його символ – червоний голосистий Когут. Активний і вдалий день для всіх порядних людей. Зорі протегуватимуть тим, хто сповідує шляхетність, великодушність і справедливість. Час емоційної відкритості та вразливості, налаштованості на емоційний контакт, коли майже хворобливо сприймається душевна черствість і холодність, особливо з боку близьких і рідних. Тож будьмо чуйними! Сьомий місячний день – день молитви і роботи зі словом. Коли ж ви не можете вправно ним володіти, ліпше мовчати, адже відомо, що слово не горобець: вилетить – не впіймаєш, пурхатиме й цвірінчатиме на весь світ. У їжі табу на яйця і м’ясо птиці. Налягайте на садовину і городину.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1909 – +8,8, а найтеплішим у 2008 –  +35,5.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь