Офіційний сайт Городницької селищної ради

Житомирська область, Звягельський район

Голів громад на Житомирщині вчили залучати інвестиції

Дата: 20.08.2018 13:50
Кількість переглядів: 723

Фото без опису

На Житомирщині на базі Баранівської ОТГ голів громад навчали залучати інвестиції та втілювати проекти. 

Досвідом залучення інвестицій, написання грантових проектів, співпраці з бізнесом, розроблення стратегії та бренду громади поділилися з головами ОТГ Житомирщини у Баранівській міській об’єднаній територіальній громаді (ОТГ).

Успішні практики громади обговорювали та презентували під час семінару «Залучення інвестицій і стимулювання підприємницької діяльності – запорука розвитку територіальної громади»

Фото без опису

Захід пройшов з ініціативи Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

«Ми досягли домовленостей із головами ОТГ про те, що раз у два місяці будемо виїжджати в одну із громад області, аби вивчити її досягнення, поділитися досвідом та отримати практичні поради. Цього разу обрали Баранівську ОТГ, яка постійно бере участь у різних конкурсах, виграє гранти та втілює у життя розвиткові проекти. Громада розробила свою стратегію і вона єдина в області, де створена Агенція місцевого органічного розвитку. Крім того, тут важливий акцент роблять на активному залученні молоді та реалізації проектів бюджету участі», - зауважив директор Житомирського ЦРМС Василь Невмержицький.

Фото без опису

Зазначалося, що реалізація трирічного проекту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ» дає громаді можливість втілити у життя багато ідей завдяки 760 тис. євро гранту від Європейського Союзу. У рамках проекту вже започатковано кооперативний рух, а майстерні міжшкільного ресурсного центру отримали перед початком нового навчального року сучасне швейне та деревообробне обладнання.

Баранівський міський голова Анатолій Душко сказав, що нині громада веде перемовини з інвесторами щодо будівництва двох сонячних електростанцій та теплоелектростанції на щепі. Крім того, компанія, яка побудувала міні-ГЕС, взяла на себе зобов’язання з’єднати новою лінією освітлення віддалений район міста з центром.

Голів ОТГ, які прибули на семінар, найбільше зацікавив досвід поводження із відходами. У кожному населеному пункті встановили урни для роздільного збору сміття, а новий комунальний сміттєвоз регулярно збирає відходи по території всієї громади. 80% жителів ОТГ вже уклали договори на вивезення сміття, від чого місцевий бюджет отримує надходження.

Директор Агенції місцевого органічного розвитку Наталія Свінціцька поінформувала про стратегію та бренд громади.

«Стратегія розвитку нашої ОТГ розроблена до 2020 року. Ми залучали до її створення жителів усіх населених пунктів громади. Стратегія орієнтована на органічне виробництво, залучення до місцевого самоврядування молоді, створення цікавих туристичних продуктів та підвищення якості послуг. Зараз ми активно працюємо над інвестиційним паспортом громади», - зазначила Свінціцька.

Фото без опису

Важливим фактором впізнаваності громади є її бренд. Баранівська ОТГ розробила брендбук і досягла домовленостей із розташованим на її території заводом органічної молочної продукції «Органік Мілк» про те, що кожен товар буде маркуватися і логотипом громади. Саме це підприємство стабільно експортує продукцію в ОАЕ.

Нині у Баранівській громаді триває голосування за проекти бюджету участі. Міська рада вже другий рік поспіль практикує таку форму залучення громадян до втілення важливих і цікавих ідей. Цього разу на їх реалізацію спрямовано 300 тис. грн із місцевого бюджету.

Провідний спеціаліст з організації ефективного використання енергії Баранівської міської ради Юрій Савич також зацікавив голів ОТГ практичним досвідом енергоменеджменту.

«Ми визначили для громади пріоритетне завдання – зменшити споживання енергоресурсів, але водночас зберегти комфортні умови у приміщеннях. Завдяки проведенню моніторингу помітили, що за вихідні у маленькому бюджетному закладі можна заощадити до 100 кубометрів газу, а за опалювальний сезон економія становить 2000 кубометрів», - підкреслив Савич.

Фото без опису

Баранівка вже приєдналася до Угоди мерів, взявши на себе зобов’язання скоротити викиди СО2, за що зможе отримати фінансову підтримку.

Учасники семінару також відвідали Баранівську гімназію, де втілюється проект термодернізації вартістю 6,6 млн грн, з яких 4,9 млн – це кредит Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО). Такі заходи дозволять зекономити кошти та суттєво скоротити викиди вуглекислого газу.

Голови ОТГ побачили нове обладнання для шкільних майстерень, придбане за грантові кошти, ознайомилися із роботою заводу «Органік Мілк» та обговорили досвід Баранівки в напрямку реалізації туристичного потенціалу в музеї фарфору та в музеї українського побуту «Поліська хата».

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ірина Чириця


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь