Офіційний сайт Городницької селищної ради

Житомирська область, Звягельський район

До школи без стресу-психолог дала поради батькам

Дата: 23.08.2018 11:52
Кількість переглядів: 627

Фото без опису

Щоб уникнути стресу у вересні, важливо почати відновлювати звичний для школи режим ще у серпні.

 

 

Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров'я України.

"Щоб уникнути стресу у вересні, важливо почати відновлювати звичний для школи режим і темп ще у серпні. Це стосується як наближення до "шкільного" режиму сну, так і поступового введення "домашніх завдань". Важливо не робити цього зненацька, а покроково домовлятись з дітьми про вкладання-прокидання та тренування мозку", - наголосила психотерапевт, доктор психологічних наук Вікторія Горбунова.

За її словами, не варто примушувати дитину до занять, особливо, якщо вона втомлена після активного дня, у поганому настрої або має інші плани (а ви не домовлялися попередньо про заняття).

"Спробуйте організувати усе так, щоб до часу занять настрій у дитини був добрим (залежить від того, що відбувалось чи робилось напередодні), а після навчання також заплануйте щось цікаве і бажано активне (від велопрогулянки до спільного приготування та поїдання смаколиків). Дбайте, щоби дитина спала достатньо. Науковці довели, що регулярний режим сну у ранньому дитинстві пов'язаний з когнітивною діяльністю та може позитивно впливати на здоров'я протягом усього життя", - наголосила фахівець.

Окрім того, вона радить створити книгу спогадів і сформувати список цілей на наступний рік.

"Доброю перед шкільною традицією є створення своєрідної книжки спогадів. Зараз це може бути і презентація з відео та фото всього, що відбувалося влітку, і мікроблоги, і просто альбоми в інстаграмі. Згідно з дослідженнями, сімейні ритуали забезпечують створення певного режиму, що допомагає направляти поведінку дитини та покращувати емоційний клімат в сім'ї, що сприяє ефективному ранньому розвитку дитини, зокрема збагаченню словникового запасу, емоційному розвитку, формуванню соціальних та академічних навичок", - зазначає психотерапевт.

Вона також підкреслює, що позитивне налаштування на шкільний процес - це одне із найважливіших, але найскладніших завдань.

"Щоб сформувати позитивні асоціації з новим навчальним роком, важливо говорити з дітьми про початок навчання та усіляко демонструвати своє позитивне ставлення. Зауважуйте та обговорюйте з дітьми, що доброго є в новому початку - а це і зустріч з друзями, і нові цікаві знання (і тут йдеться не лише про школу, а й про позашкільні гуртки), і дорослішання (зв'яжіть зі стартом занять не лише нові обов'язки, а й права та бонуси, наприклад збільшення кишенькових грошей, можливість самому добиратись до школи чи право на участь в якихось сімейних рішеннях)", - зазначила Горбунова.

Психолог також радить купувати до школи такі речі, щоб вони подобалися дитині.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь