Офіційний сайт Городницької селищної ради

Житомирська область, Звягельський район

29 серпня: Третій Спас, або Спас Нерукотворний.

Дата: 29.08.2018 08:23
Кількість переглядів: 725

Фото без опису

Зустрічаймо Третій Спас; куди пішло сонце, передбачаймо врожай на наступний рік і запасаймося віниками.

В народному календарі сьогодні Третій Спас, або Спас Нерукотворний. Повна назва свята – Перенесення з Едесси в Константинополь Нерукотворного Образа (Убруса) Господа Ісуса Христа. А ще третій Спас називали Горіховим, Спасом на полотні, Хлібним Спасом. «Третій Спас хліба припас», - казали українці. Після свята Успіння Богородиці завершувались жнива і господині пекли хліб і пироги з борошна нового урожаю. Назва ж «Горіховий» пов’язана з тим, що починався збір лісових горіхів. Їх можна було заготовляти на зиму й освячувати в церкві. Волоські горіхи достигають трохи пізніше, та й ростуть вони на території України не так давно, лише декілька століть. За врожаєм горіхів передбачали врожай хліба на наступний рік. Також на Горіховий Спас заготовляли віники з ліщини до лазні. У давнину говорили: «Перший Спас – на воді стоять; другий Спас – яблука їдять; третій Спас – на зелених горах полотна продають», тому третій Спас ще називали «Спас на полотнах», «Спас на полотні». У цей день зазвичай влаштовували ярмарки і торгували домотканим полотном. «Післяуспення прийшло – сонце на осінь пішло». Після Третього Спаса починається відліт у вирій птаства. Відліт у цей день журавлів віщує ранню зиму. Цього дня не варто було ходити до лісу без оберегу, а також відмовляти у милостині мандрівникам і нужденним.

Іменинники сьогодні Олександр, Анна, Яків.

Сьогодні 18-ий місячний день. Місяць перебуває в Овні – це означає, що суттєво посиляться ділова і фізична активність. Ми з «овнячою» затятістю штурмуватимемо всі перешкоди і бар’єри та гнівно буцатимемо опонентів. Успіх чекатиме на практичних і цілеспрямованих. Матимуть зиск ті, хто працює з документами і має налагоджені ділові зв’язки. Якщо сьогодні й завтра ви відчуватимете втому, розгубленість чи дратівливість – зверніть увагу на власне здоров’я, передусім на психо-емоційну сферу. Сходіть до лікаря, почитайте щось із Супрун. Або негайно змінюйте роботу. Хай щастить!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1966 – +5,5, а найтеплішим у 1992 – +32,8.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь