Офіційний сайт Городницької селищної ради

Житомирська область, Звягельський район

Не спалюйте сміття!Бережіть своє здоров'я!

Дата: 14.09.2018 08:41
Кількість переглядів: 688

З приходом осені жителі сіл традиційно починають прибирати сміття, опале листя і суху траву з присадибних і дворових територій, городів і парків і спалювати все це у вогнищах. Вересень видався теплим і сухим, і, за традицією, пропахлий димом. Але осінь ще не закінчилася, і можна не сумніватися, що з приходом хоча б кількох сухих і теплих днів українці з підвищеним ентузіазмом почнуть прибирати і спалювати опале листя.
  Щорічно напередодні осінньо-зимового періоду зі сторінок газет та з екранів телевізорів лікарі та екологи не втомлюються повторювати про шкоду, яку завдає навколишньому середовищу, атмосфері, а в першу чергу здоров'ю людини, спалювання опалого листя. Але, схоже, це народ мало хвилює.
А адже науково доведено, що забруднення повітря від таких багать набагато сильніше, ніж від промислових викидів та викидів автомобільного транспорту. Наприклад, тонна тліючого листя виділяє близько 30 кг оксиду вуглецю, година знаходження біля багаття з опалого листя дорівнює п'ятигодинному перебуванню на автомагістралі.
  Як відзначають експерти, в диму міститься безліч токсичних сполук, так як листя вбирають з атмосфери всі викиди. А при спалюванні листя виділяється одне з найбільш токсичних синтетичних сполук - діоксин. При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. Разом з димом у повітря потрапляють пестициди та радіонукліди, накопичені рослинами протягом року.
  Крім того, у вогнищах також горять тверді побутові відходи, полімерні матеріали, які є найсильнішими алергенами, що погіршує стан екології При горінні гуми утворюються канцерогенна сажа і оксиди сірки, що викликають респіраторні захворювання. У димі опалого листя високий вміст сполук свинцю, ртуті,і окису вуглецю, сірчистого ангідриду, сажи, оксиду азоту, бензапірену, вуглеводнів та інших важких металів.
В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатний викликати у людини ракові захворювання. Подразнювальний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатний протистояти збудникам захворювань.
  На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні рослинності. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яку люди рясно рятують від колорадського жука шляхом розпилення отрути.
  Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області нагадує, що спалювання листя на подвір'ях є надзвичайно шкідливим для здоров'я людей та екологічного стану у населених пунктах. Зокрема, багато людей мають алергію на дим, тому з початком осені суттєво зростає захворюваність.    Співробітники МНС, відповідно до інструкції повинні зупиняти спалювання.
  За доведеними даними, крім безпосередньої шкоди людському здоров'ю, спалювання рослинних залишків представляє істотну загрозу природі: з листям згорають зимуючі корисні комахи; руйнується ґрунтовий покрив, відбувається збіднення ґрунту; знищується насіння і коріння трав'янистих рослин; пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння; в 2-4 рази зростає промерзання ґрунту.
Крім того, виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки; зростає загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків; погіршується видимість на дорогах, збільшується частота ДТП.
Вдихання чадного газу може призвести до головного болю, втрати свідомості, загострення респіраторних захворювань. Найбільш вразливими до дії диму є діти, люди похилого віку і ті, хто страждає захворюваннями серця або легенів.
  Особливо важко доводиться людям, що страждають на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти. Як зазначають лікарі, за останнє десятиріччя зросла кількість алергіків постраждалих від виділення токсичних речовин, що містяться в димі від вогнищ.
Дихати димом з дня на день мало кому приємно, тому єдиний вихід – не палити підвищувати свідомість населення, щодо шкідливості диму. Кожен з нас має законне право на безпечне для життя і здоров'я навколишнє середовище, що гарантує стаття 50 Конституції України.
  Крім того, чинним законодавством країни, зокрема законами «Про охорону навколишнього природного середовища» і «Про охорону атмосферного повітря» забороняється спалювання залишків сухої рослинності та опалого листя.
Статті 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняють спалювання листя, сміття і т. д. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтею 771 "Самовільне випалювання рослинності або її залишків" Кодексу України про адміністративні порушення, штраф для громадян становлять 170-340 грн, а згідно статті 152 КУпАП "Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів", штраф для громадян становлять 340 – 1360 грн., а для посадових осіб підприємств – 850 – 1700 грн.
Є і інші відповідні законодавчі та нормативні заборони. Місцеві органи влади всіх рівнів можуть приймати додаткові рішення щодо неприпустимості розведення багать. Якщо спалювання проводиться співробітниками житлово-комунальних управлінь, слід скаржитись на їх незаконні дії в Державну екологічну інспекцію, Пожежну службу і в Поліцію для зупинки правопорушень та притягнення винних осіб до відповідальності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь