Офіційний сайт Городницької селищної ради

Житомирська область, Звягельський район

Корисні поради водіям-початківцям на замітку

Дата: 20.09.2018 09:11
Кількість переглядів: 1805

Фото без опису

Корисні поради водіям-початківцям на замітку

Відповіді на найпопулярніші запитання водіїв-початківців.

 

На спідометрі одна або дві тисячі кілометрів. Саме цими територіями вимірюється ваш водійський стаж? А питань, що виникають в тій чи іншій дорожній ситуації, більше, ніж відповідей? Не біда! Ми зібрали найпопулярніші з них і звернулися до фахівця, інформує Ukr.Media.

Тримай дистанцію

За скільки метрів до автомобіля попереду треба гальмувати, якщо він починає зупинятися?

На величину гальмового шляху впливають дорожнє покриття, стан коліс, водійська майстерність, технічна справність гальмівної системи, конструкція, характеристики та завантаження автомобіля. Відповідно, наші рекомендації такі: як тільки загоряються гальмівні сигнали автомобіля, що їде попереду, потрібно відразу ж перенести ногу з педалі газу на педаль гальма. Цим ви зекономите час реакції. До речі, щоб передбачити ситуацію, намагайтеся дивитися не тільки на стоп-сигнали авто, яке їде безпосередньо перед вами попереду, але і на трьох-п’яти передніх машин, і починайте гальмувати, коли спалахують їх стоп-сигнали.

 

Якщо «підрізають»

Якщо ви не впевнені, що той ряд, у який вас витісняють, вільний, ні в якому разі не займайте його. У такій ситуації, мабуть, найправильніше – знизити швидкість і пропустити маневруючий автомобіль, навіть якщо його водій веде себе, м’яко кажучи, некоректно. Але подібна ситуація виникає не завжди через невихованість водія. В такій машині може відбутися поломка ходової, рульового управління, лопнути колесо. І самому водієві просто може стати погано. Все це варто врахувати, перш ніж нервувати через непередбачуване переміщення іншого автомобіля по смугах.

Налаштовуємо дзеркала

По-перше, погляд з водійського місця в бічне дзеркало повинен обов’язково забезпечити видимість боковини власного автомобіля, щоб мати чітку прив’язку інших учасників руху щодо вашої машини. Але це відображення має займати в дзеркалі не більше двох сантиметрів, інакше кут огляду вийде дуже обмеженим. Умовна лінія горизонту повинна знаходитися трохи нижче середини дзеркала. Салонне дзеркало відрегульовано правильно, якщо його центр приблизно збігається з центром видимості на задньому склі.

Для перевірки налаштування всіх дзеркал попросіть кого-небудь обійти автомобіль навколо на відстані приблизно двох метрів, а самі супроводжуйте такий обхід поглядом у дзеркала. Якщо відображення помічника, зникнувши в одному з бічних дзеркал, відразу ж з’явилося в салонному дзеркалі (і навпаки), отже налаштування виконані правильно.

Якщо сигналять

Якщо від’їхати в сторону неможливо, продовжуйте рух по своїй смузі. Але як тільки така можливість з’явилась, краще уступити дорогу. Якщо вам сигналять, не слід включати «аварійку», зупинятися чи жестикулювати. Пам’ятайте, що на дорозі головне – це культура водіння. У людини, яка просить його пропустити, дійсно можуть бути термінові справи – скажімо, дружина народжує.

Якщо сліплять фарами

Тут кілька рекомендацій. Перша – намагайтеся не дивитися на фари зустрічних автомобілів. Крім того, потрібно орієнтувати свій автомобіль, роблячи прив’язку до правого краю проїзної частини (узбіччі або лінії розмітки праворуч). Якщо засліплення все-таки відбувається – закрийте ліве око. Праве при цьому зазнає засліплення. Згідно з ПДР знижуйте швидкість, включайте «аварійку», причому не змінюючи напрямку руху, і зупиняйтеся. Для чого закривати ліве око? Засліплена зіниця буде відновлюватися, тобто розширюватися, 7-8 секунд. Якщо друге око не засліплене, то загальне відновлення зору відбувається на 30-50% швидше.

Як повертати

Повороти бувають дуже різними по крутості. Тому швидкість і передачу потрібно вибирати по ситуації. Загальний принцип такий – чим крутіший поворот, тим нижча швидкість і передача.

Паркуємося біля бровки

Як дізнатися, наскільки близько ви під’їхали до бровки, не виходячи при цьому з автомобіля?

Є один простий прийом. Під’їдьте до тротуару, зупиніться, і, сидячи рівно, постарайтеся зазначити, де частина бровки, яка видна в лобове скло, візуально перетинається з будь-якою частиною автомобіля – наприклад з виступом двірника або вигином капота. Потім вийдіть з машини. Якщо стоїте далеко, під’їдьте ближче до тротуару і знову відзначте, наскільки бровка «змістилася» щодо обраного візуально елементу автомобіля. Запам’ятайте ту «точку дотику», за якої машина стоїть досить близько до бровки. І наступного разу ви завдяки цій точці зможете зупинитися на ідеальній відстані від тротуару. Звичайно, дане правило діє за умови, що бровка пряма, а ви їздите на одному і тому ж автомобілі.

Їдемо вгору

З якою оптимальною швидкістю і на якій передачі підніматися і спускатися з гори?

В даному випадку складно назвати конкретні цифри. Вибір передачі здійснюється виходячи з швидкості спуску або підйомі. Але загальний алгоритм такий – передача на спуску або підйомі повинна бути на один ступінь нижчою, ніж при русі на тій же швидкості по рівній дорозі. Наприклад, якщо ви рухаєтеся на спуску зі швидкістю 80-90 км/год, потрібно ввімкнути четверту передачу, 40-60 км/год – третю, нижче 40 км/год – другу. Вже на швидкості в 20 км/год і на спусках і підйомах, особливо крутих, можна включати 1-ю передачу. Включення зниженої передачі дає ефект пригальмовування двигуном. Передачу потрібно вибирати з урахуванням швидкості потоку автомобілів, в якому ви їдете, і знаків, що обмежують швидкість. На спуску ні в якому разі не можна вимикати передачу і їхати на «нейтралі».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь