Офіційний сайт Городницької селищної ради

Житомирська область, Звягельський район

Звіт відділу культури, туризму та спорту Городницької селищної ради за 2019 р.

Дата: 24.02.2020 16:20
Кількість переглядів: 2282

Звіт відділу культури, туризму та спорту

Городницької селищної ради

за 2019 р.

Робота відділу культури, туризму та спорту Городницької селищної ради спрямована на задоволення потреб людини у розвитку своєї особистості, творчого потенціалу, збереження і примноження національного скарбу-фольклору, збереження історико-культурної спадщини, естетичного виховання і навчання дітей, потреб у спілкуванні.

Протягом  2019 року робота установ культури  була спрямована на виконання   Закону України «Про культуру», «Про охорону культурної спадщини», «Про бібліотеки  і бібліотечну справу»,«Про музеї та музейну справу»,«Про позашкільну освіту», «Про професійних  творчих працівників та творчі спілки»,«Про захист суспільної моралі»,«Про Перелік пам’яток  культурної спадщини, що не підлягають приватизації», «Про охорону археологічної спадщини»,«Про  засади запобігання та протидії корупції»,«Про заходи щодо відродження традиційного народного мистецтва та народних художніх промислів в Україні»,«Про мінімальні соціальні нормативи забезпечення публічними бібліотеками в Україні»,«Про затвердження Державної  цільової національно-культурної програми створення єдиної інформаційної бібліотечної системи «Бібліотека – ХХІ»,«Про затвердження Положення про Музейний фонд України», «Про затвердження Порядку встановлення та утримання охоронних дощок та охоронних знаків на нерухомих пам’ятках»,  Програми розвитку культури, туризму та спорту Городницької селищної ради  2019 роки, а також річного плану роботи відділу культури ОТГ.

Для задоволення культурних, естетичних та духовних потреб населення в районі функціонують: 2 Будинки культури, 5 клубних закладів, 6 бібліотек. Кількість працівників, які працюють в установах культури – 17, і бібліотеках – 8.

Відділ культури, туризму та спорту Городницької селищної ради  протягом звітного періоду надавали методичну та практичну допомогу клубним працівникам в організації творчого процесу (культурно-дозвіллєва діяльність, робота аматорських колективів), у підготовці та проведенні масових заходів до календарних, професійних дат, свят народного календаря. Усіма формами та методами роботи сприяли відродженню народних звичаїв.

На базі установ культури громади функціонують: фольклорно-етнографічний народний колектив «Файні молодички» с. Червона Воля, хор учасників художньої самодіяльності «Оксамит» смт Городниця, танцювальні колективи «Крістал» та «Alegria» смт Городниця,

Протягом 2019 року в установах культури громади на високому професійному рівні  відбулись  63  заходів – 31080 відвідувачів,  зокрема:  проведено  культурно-освітні та розважальні   40 (15230 відвідувача), вистави художньої самодіяльності – 1 (100 відвідувачів), концерти  професійних колективів – 1 (4000 відвідувачів ),  виставок декоративно-прикладного мистецтва – 7 (8000 відвідувачів),  інші – 3 (3750відвідувача).

Хор Городницького Будинку культури, керівник Віктор Виговський. Цього року хор отримав назву «Оксамит» прийняв участь XI Міжнародному Фестивалі дерунів , який відбувся 14 вересня у місті Коростені. Колектив порадував своїм виступом на обласному святі « Маківка літа» яке відбулося під відкритим небом на березі річки Случ. Жіноча та чоловіча вокальні групи                                                                                                                                                                 протягом року також приймали активну участь у заходах Городницького Будинку культури.

Жодне свято не проходить без танцювальних  колективів «Alegria» та «Крістал». Вони своїм запалом, енергією заряджають кожного глядача, який відвідав захід Городницького Будинку культури. Перш за все хочу сказати що цого року танцювальному колективу «Крістал», керівник Ірина Крильчук виповнюється 10 років. Танцювальний колектив нагороджений Дипломом за I місце в творчому конкурсі « Сріблясті зорі 2019». Дипломом нагороджуються   за II місце серед танцювальних колективів в огляді художньої самодіяльності клубних закладів Новоград - Волинського району «Я люблю Україну пісенну свою».

Танцювальний колектив «Alegria» керівник Ангеліна Вишинська. Зайняли перше місце у II щорічному конкорсі «Сріблясті зорі», який відбувся в ОНЗ « Городницька ЗОШ I-III ст.» Стали переможцяими інтернет – конкурсу « Шукаємо таланти» на святі « Морозива Рудь» в місті Новоград – Волинський. Дипломом третього  ступеня нагороджений колектив «Алегрія» у VI обласному хореографічному мистецтві « Феєрверк танцю».

Хоровий спів чарує глядачів своєю колоритністю та неповторністю Фольклорно - етнографічний колектив «Файні молодички», керівник Леонід Потайчук . Учасники колективу прийняли участь у Міжнародному святі   «Лесині джерела»  в місті Новоград Волинський, та зайняли призові місця.   14 жовтня колектив відвідав національний музей народної архітектури  та побуту Пирогово. Колектив  був запрошений до участі в заході « Покрова. Свято хліба». Участь колективу є невід’ємною часткою в культурних заходах громади.

Вміти прищепити любов до мистецтва, залучити до змістовного дозвілля. Ця праця вимагає таланту, старанності, організаторських здібностей таких як в  учасників художньої самодіяльності села Дубники. Які організували та провели 28 червня конкурс краси « Міні міс україночка» приурочене до Дня Конституції України. 6 жовтня у клубі відбулося обрядове дійство « Поліське весілля». Були запрошені гості  з Червоної Волі колектив «Файні молодички» які представили уривок з обряду «Убирання молодої» та «викуп молодої», а учасники художньої самодіяльності села Дубники представили уривок обряду «Коровай».

В цьому році в клубі с. Мала Анастасівка, з приходом нового завклуба Іващенко Мирослави Сергіївни, відкрились два гуртки – «Гурток Творчості» та « Пізнайко». Цікавою новинкою став показ кінофільмів у вечірній час, як для молоді, так і старшого покоління.

Свято вишиванки відбулося 17 травня 2019 р. в смт Городниця під відкритим небом. Розпочалося свято з параду вишиванок та флешмобу.  Продовжили свято – учасники художньої самодіяльності установ культури Городницької ОТГ, а саме хоровий колектив «Оксамит» смт. Городниця та фольклорно-етнографічний народний колектив «Файні молодички». Свято прикрасила заслужина артистка України Бойковська Світлана Мар’янівна.На святі всіх присутніх пригощали смачним кулішем та узваром. Працівники сільських установ культури влаштували виставку вишитих виробів народних умільців за участю провідних майстрів народної творчості різних видів традиційного народного і сучасного декоративно-прикладного мистецтва

Уже доброю традицією стало святкування найголовнішого свята для нашої громади «Маківка Літа». Це відродження традицій та вшанування історії рідного краю. Обласне свято народної творчості проводиться щороку в липні місяці та щороку зустрічає нових гостей з району та області. З кожним роком до нас приїжджають все більше гостей, які насолоджуються прекрасним видовищем та зворушені нашою гостинністю.

Втіхою для всіх стали виступи відомих колективів : гурт «Древляни» м.Житомир, Творче об’єднання «По Цимбалам» м.Житомир, ХАС – учасник шоу «Україна має талант» та «Х-Фактор» м.Київ, гурт «AVIATOR» м.Київ.

          Пріоритетними напрямками роботи закладів культури Городницької ОТГ у 2019 році залишалось національно-патріотичне виховання, розвиток художньої самодіяльності, народної творчості, пропаганда народної спадщини, робота з молоддю та дітьми.   Гарним результатом роботи по розвитку аматорського мистецтва. При всіх клубних установах активно працюють творчі колективи, гуртки, клуби за інтересами. Працівники галузі тісно співпрацюють з навчальними установами. Городницький Будинок культури неодноразово ставав ініціатором новаторських культурно-творчих, соціальних проектів, впроваджував нові форми організації дозвілля на селі. У рамках цього проекту ведеться пошуково-інформаційна робота про учасників АТО, вихідців з нашого регіону, дані висвітлюються на стендах Городникої ОТГ, зустрічі з самими учасниками АТО, проведено цілий ряд патріотичних заходів. Найяскравіші з них – флешмоб «Діти проти війни», парад козацької пісні «Ми нащадки козаків», покладання квітів до пам’ятного знаку «Героям небесної сотні» та стели на честь загиблих воїнів у Другій Світовій війні.

Проводилось комплексне обстеження діяльності установ культури та  бібліотек Городницької ОТГ, та забезпечено консультативну  та методичну допомогу  керівникам установ культури та бібліотекарям. Деякі працівники установ культури та бібліотек протягом року проходили підвищення кваліфікації.

 

Начальник відділу культури,туризму та спорту

Городницької селищної ради  Курильчук І.Е.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь