Офіційний сайт Городницької селищної ради

Житомирська область, Звягельський район

Підпал трави та опалого листя — порушення законодавства, правил благоустрою, загроза життю та здоров’ю населення.

Дата: 13.04.2021 14:15
Кількість переглядів: 482

Підпал трави та опалого листя — порушення законодавства, правил благоустрою, загроза життю та здоров’ю населення.

Кожен громадянин має право жити в чистому місті та дихати свіжим повітрям…

З року в рік, весною та восени порушниками чинного законодавства проводиться спалювання опалого листя та трави. Такі ж випадки спостерігаються й навесні, коли спалюють торішню траву.

Окрім порушення чинного законодавства України, спалювання трави, листя та інших відходів, особливо у весняний та осінній період, призводить до забруднення повітря. Це, у свою чергу, призводить до збільшення випадків захворювання дихальних шляхів у населення.

Чим шкідливе спалювання опалого листя та сухої трави? І яка міра покарання чекає на правопорушників?

Спалювання листя і трави — шкода здоров’ю!

При згорянні однієї тони рослинних залишків, у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

Найбільша проблема в тому, що часто біля вогнищ можна побачити дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, вплив диму на організми яких, особливо небезпечний.

Небезпека для хворих осіб із легеневою патологією.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до таких загроз:

1. В сухому листі згорають зимуючі корисні комахи, що призводить до згубних наслідків у природному середовищі.

2. Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Крім того, вони гинуть і від утворених при горінні важких металів.

3. За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються у грунт. При згорянні утворюється зола, яка призводить до погіршення його продуктивної якості.

4. На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння.

5. Знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення в 2-4 рази промерзання ґрунту.

6. При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин. Саме із спалювання стерні на полях починається більшість степових пожеж.

7. Аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.

8. Якщо ведеться спалювання стерні на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза. Густий дим є напівпровідником і за певних умов здатний стати причиною короткого замикання ЛЕП.

9. Дим від вогнищ у туманні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій. Окрім того, попадаючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини.

10. Задимлені населені пункти використовують для освітлення значно більше електроенергії.

Нині проблема з підпалами листя та трави є вкрай актуальною. Тому кожен громадянин має усвідомлювати наслідки цього явища, не здійснювати підпалів, а у випадку їхнього виявлення — знати, як оперативно повідомити про це компетентні органи та служби.

Починаючи боротьбу із палами у своєму населеному пункті, ви повинні знати, що закон, у будь-якому випадку, на вашій стороні. Викладені вище факти є непереборним доказом того, що спалювання рослинних решток несе численні загрози здоров’ю людини. Керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен з нас має законне право боротися із палами.

Возможно, это изображение (на открытом воздухе)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь