Офіційний сайт Городницької селищної ради

Житомирська область, Звягельський район

Пожежна безпека у побуті.

Дата: 27.07.2021 11:04
Кількість переглядів: 436

Тільки той, хто залишився без даху над головою, втратив нажите роками майно, відчув біль втрати, бідність і невпевненість у завтрашньому дні, може усвідомити, що пожежна безпека житла – не марнування часу. Кожен член сім’ї може почуватися безпечно тільки тоді, коли добре знатиме основи пожежної безпеки і правила поведінки під час пожежі.

А втім, можна знизити ймовірність пожежі в оселі майже до нуля.

Передусім перевірте, чи безпечний ваш будинок або квартира. Можливо, прийдеться змінити деякі звички. Отож варто звернути увагу на деякі застереження.

Полум’я запаленої свічки – також поширена причина пожежі. Тому перед виходом із приміщення належить її загасити. У жодному разі не слід залишати дітей наодинці із запаленою свічкою.

Не розпалюйте багаття в лісі, поряд з будинками. Спалювати сміття можна тільки у спеціальному місці. Залишки вогнища належить залити водою або засипати піском чи землею.

Сірники та запальнички – не іграшки! Не зберігайте їх на видному місці. Виховуйте у дітей обережність у поводженні з вогнем! Не залишайте без нагляду кухонні плити, тостери, печі НВЧ під час приготування їжі!

Тримайте запальнички та сірники поза полем зору дітей та у недоступних для них місцях.

Ніколи не заохочуйте та не дозволяйте дітям бавитися із сірниками й запальничками та вважати їх іграшками.

Пам’ятайте! Діти віком від двох років здатні самостійно запалити сірник чи запальничку.

Не користуйтеся несправними електричними приладами, з пошкодженими електродами, з поганими контактними з¢єднаннями, без запобіжників у електричних мережах.

Не залишайте без нагляду електронагрівальні та інші побутові прилади! Здійсніть заміри алектромережі . Не перевантажуйте електромережу будинку (квартири).

Електронагрівальні прилади, каміни тощо мають бути встановлені на відстані не менше як за метр від меблів, інших горючих речовин та матеріалів.

Перед тим, як викинути недокурок у відро для сміття або звільнити попільничку, потрібно залити їх водою.

Найнебезпечніше курити в кріслі, на дивані, в ліжку перед сном, особливо в стані сп’яніння. Залишені цигарки, що тліють, — прямий шлях до пожежі.

Щорічно перевіряйте протипожежний стан будинку, квартири. Своєчасно звільняйте оселю від горючих речовин та матеріалів. Не захаращуйте балкони, лоджії, комори, сараї, горища, гаражі тощо. Облаштуйте помешкання автономними пожежними сповіщувачами.

Дії на випадок пожежі у будинку (квартирі)

Що робити у разі пожежі? Чи всі члени родини знають порядок дій під час займання? Над відповідями на такі запитання важливо замислитись заздалегідь, бо у разі лиха не буде на це часу. Зазвичай за хвилину квартиру або поверх будинку заповнює густий отруйний дим.

Щойно стало відомо, що в квартирі (будинку) пожежа, належить діяти швидко і головне – спокійно, без паніки. Насамперед слід повідомити про неї всім членам родини. Не витрачайте час на пошуки причини займання, цінних речей (фотографії, документи, ювелірні прикраси тощо) або домашніх тварин.

Перед тим, як відчинити двері на шляху евакуації або в іншу кімнату, варто перевірити температуру їх тильним боком руки. Якщо вони теплі, не відчиняйте, можливо, там пожежа.

Якщо у приміщенні багато диму, погана видимість, потрібно закрити дихальні шляхи ( светр, сорочка, хустинка …) опуститися на коліна чи лягти на підлогу, там повітря чистіше, і повзти до виходу.

Коли неможливо вийти із приміщення, слід подбати, щоб дим не потрапляв через щілини у дверях. Потім відчинити вікно і голосно кликати на допомогу.

Якщо загорівся одяг, слід зупинитися, лягти на підлогу або землю і, переконуючись, загасити полум’я.

Після того, коли покинули квартиру (будинок), скористайтесь мобільним телефоном, телефоном сусіда тощо для виклику пожежно-рятувальної служби. Говорити потрібно повільно й чітко. Назвіть адресу, уточніть, що саме горить. Можливо, хтось залишився в будинку.

Якщо пожежа тільки розпочалася, можна скористатися одним із первинних засобів, приміром, вогнегасником, покривалом або пожежним кран-комплектом. Але при цьому в жодному разі не ризикувати щодо опіків або отруєння димом.

У критичних ситуаціях можна використовувати вікна першого та другого поверхів. Доцільно перед цим скинути на можливе місце падіння матраци, подушки, ковдри тощо

Спочатку має спуститися дорослий член родини, а потім йому належить передавати дітей, щоб запобігти травмуванню. Не рекомендують стрибати з вікон.

Якщо вікна не відчиняються, потрібно якимось предметом розбити скло у нижньому кутку й за допомогою ковдри або товстого махрового рушника видалити гострі осколки.

Коли вийти з будинку неможливо, слід усім зібратися в одній кімнаті біля вікна. Важливо перекрити доступ диму за допомогою ковдри або інших речей.

Усім членам родини, які вийшли із будинку (квартири), належить зібратися в одному місці й чекати прибуття підрозділу пожежно-рятувальної служби.

Ще кілька корисних порад

Для дітей занотуйте у записній книжці номер телефону пожежно-рятувальної служби (пожежної охорони), а також свою домашню адресу. Вони зможуть скористатися записником, коли забудуть, як викликати пожежників, особливо в стресовій ситуації.

Зберігайте ключі від квартири (будинку) в одному місці. Переконайтеся, що всі члени сім’ї знають, де вони лежать, і вміють ними користуватися. Під час пожежі внаслідок стресу буває дуже тяжко їх знайти, особливо, коли приміщення заповнює отруйний дим та значно підвищується температура повітря.

Варто навчитися користуватися вогнегасниками й іншими первинними засобами пожежогасіння й дотримувати правил пожежної безпеки.

Будьте обережні з вогнем!

У разі пожежі телефонуйте за номером ДСНС «101»

Нет описания фото.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь