Офіційний сайт Городницької селищної ради

Житомирська область, Звягельський район

ЗВЕДЕНИЙ ТЕКСТОВИЙ ЗВІТ КЗ «Городницька публічна бібліотека» з бібліотеками-філіями Городницької селищної ради Новоград-Волинського району Житомирської області за 2021 рік.

Дата: 14.01.2022 10:20
Кількість переглядів: 7703

 

 ЗВЕДЕНИЙ ТЕКСТОВИЙ ЗВІТ

 

КЗ «Городницька публічна бібліотека» з бібліотеками-філіями Городницької селищної ради Новоград-Волинського району Житомирської області

за 2021 рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бібліотеки громади – важливі елементи життя населення невеликих населених пунктів. Це своєрідні центри, які сприяють підвищенню рівня освіченості людей та їхній інформованості щодо змін, що стосуються усіх сфер життя. У своїй діяльності КЗ «Городницька публічна бібліотека»  керується  законом «Про бібліотеки і бібліотечну справу», постановами Кабінету Міністрів України та наказами Міністерства культури і туризму України, іншими нормативними документами та правовими актами.

Населення Городницької територіальної громади складає 8608  чоловік. Мережа бібліотек  громади становить 5 сільських та 1 міську бібліотеку. Поєднуючи традиційні та нетрадиційні форми, робота бібліотек спрямована на задоволення запитів читачів на книгу та інформацію, розширення функції бібліотек, підвищення ролі книги в житті людини. Бібліотеками громади обслуговується  1768 користувачів, яким видано 29677 книг та періодичних видань. Книжкові фонди на кінець звітного року становлять 58886 примірників. Важливою умовою формування позитивного іміджу бібліотечних закладів в суспільстві є встановлення взаєморозуміння, творчих відносин  бібліотек як з традиційними партнерами у сфері культури,  так і з іншими організаціями. Заклад та бібліотеки-філії нашої громади  тісно співпрацюють із сільськими радами, клубами та будинками культури, загальноосвітніми школами. Виконуючи роль соціальних центрів сільських громад, публічна бібліотека бере активну участь у виборчих кампаніях, сільських зборах, сесіях сільських рад. Майже всі бібліотекарі  працюють за скороченим графіком, в умовах неповного робочого дня. В бібліотеках-філіях технічні працівники відсутні.  Так, всього за штатним розписом у КЗ «Городницька публічна бібліотека»   працює  11 бібліотечних працівників, з них:

        - на повну ставку - 1,

        - на 0,75 – 3,

        - на 0,5 – 2,

        - на 0,25 -5

  

За освітою:

1 особа – з вищою освітою;                      

5 осіб    - мають базову вищу фахову освіту;

2 осіб – базова вища освіта; 

3 осіб  – з середньою освітою.

 

Показники роботи за 2021 рік:

  За 2021 рік в бібліотечний фонд КЗ «Городницька публічна бібліотека»   надійшло 239 примірника книг на суму 14655,00 грн. – 6 книг отриманих від Горомадської організації «Всеукраїнський демократичний форум»; 50 книг – краєзнавчі збірники подаровані місцевим краєзнавцем Колесник Г.М.; 11 книг – від Академії Української книги; 4 книги – подаровані Житомирською обласною бібліотекою для юнацтва; 54 книги – подаровані народним депутатом Дмитром Костюком; 54 книги – отримані від Книжкової премії «Еспресо. Вибір читачів 2021» та 71 книга – подаровані читачами.

 За 2021 рік КЗ «Городницька публічна бібліотека» та бібліотеками-філіями передплачено періодичних видань, за бюджетні кошти, на суму 16934 грн. 20 коп.

На даний час у книгозбірнях бібліотек-філій  відчувається  нестача навчальної, художньої та  науково-популярної літератури, періодичних видань,  та комп`ютерної техніки.

В 2021 році було проведено інтернет у всіх бібліотеках-філіях, хоча проблема нестачі комп`ютерів залишається актуальною. Також, в листопаді 2021 року Червоновільська бібліотека-філія отримала 2 комп`ютери по програмі «Підтримка та розвиток бібліотек та освіти в Україні» від 18 травня 2021 року (для бібліотекаря та користувачів).

Діяльність КЗ «Городницька публічна бібліотека» та бібліотек філій постійно висвітлюється на сторінках соціальної мережі Facebook.

Також, приділяється увага питанням професійного росту, тому обов’язковим є участь працівників закладу у тренінгах, семінарах та курсах підвищення кваліфікації.  За звітний період 2021 року  бібліотекарі брали участь у дистанційному навчанні з проблеми «Інноваційна діяльність бібліотек: традиційні та нові підходи в організації обслуговування користувачів», яке проводилось обласним Центром  підвищення кваліфікації працівників культури, мистецтв та туризму Житомирської обласної ради; директор закладу дистанційно взяла участь у III ОдесаБібліоСаміті, який відбувся 21-23 травня 2021 року; у VIII Обласній школі методиста «Бібліотека в пошуках нових ідей та рішень», який проводили методисти ЖОУНБ ім. Ольжича та вебінарі "Чому бібліотеки - це серце цифрової освіти, і як зробити їхню цінність для громади максимальною" від Української бібліотечної асоціації.

КЗ «Городницька публічна бібліотека» є центральною бібліотекою та виконує функціїї методичного центру, здійснює контроль та координує діяльність бібліотек-філій.

У 2021 році було проведено велику кількість заходів з популяризації літератури. Найбільшими з них були:

  • 22 січня – День  Соборності України  - Червоновільською бібліотекою-філією організовано в пам`ять про цю подію «Живий ланцюг»
  • до 150-річчя від Дня народження нашої землячки Лесі Українки всі бібліотеки нашого закладу взяли участь у конкурсі «Вічно жива Леся Українка», під хештегом #Вічно_жива_Леся_Українка. Бажаючі читали або декламували твори видатної поетеси, переможці визначалися від кількості набраних вподобань на сторінці Facebook.

 

 

  • до 207-ї річниці від Дня народження Тараса Шевченка було оформлено книжкові виставки у всіх бібліотеках; проведено тематичні вечори, кращих читців було відібрано для онлайн конкурсу, де вони отримали подяки.
  • До дня здоров'я бібліотекар Червоновільської бібліотеки-філії оформила книжкову виставку - "Найбільше щастя у житті здоров'я" та провела з дітками конкурси та вікторини, щоб допомогти дітям зрозуміти, що здоров'я за гроші не купиш, але його потрібно берегти з молоду.

 

 

  • До Всесвітнього дня вишиванки в приміщення КЗ «Городницька публічна бібліотека» відбулася виставка народної майстрині Галини Колесник «Мелодії на полотні», а також виставку з вишивок:"У вишиванках, як у піснях, душа народу" – організована бібліотекарем Червоновільської бібліотеки-філії.

 

 

  • 1 червня – до Міжнародного дня захисту дітей, в КЗ «Городницька публічна бібліотека» було проведено конкурсно - розважальну програму "Дітям світу сонце і мир", де діти гарно відпочили, отримали задоволення, багато незабутніх вражень та емоцій.

 

Також, бібліотекар Червоновільської бібліотеки-філії організувала книжкову виставку: "В гостях у казки", провела вікторину: "Відгадай, якщо зможеш" та разом з працівниками Будинку культури організували ляльковий театр, де поставили казку: "Три поросяти".

 

 

  • Бібліотекарями Анастасівської, Дубниківської та Кленівської бібліотек-філій влітку було проведено «Читання на свіжому повітрі»

 

 

 

  • До Дня родини в Дубниківській бібліотеці-філії відбулася зустріч з місцевою сім`єю, яка розповіла про свою велику та міцну родину.

 

  • До 30-ї річниці Незалежності України було проведено ряд заходів:
  • акція патріотичного спрямування, проведена бібліотекарем Броницькогутянської бібліотеки-філії

 

  • майстер-клас від бібліотекаря Червоновільської бібліотеки-філії як зробити листівку і привітати своїх друзів з цим святом

 

 

  • ліцей для малюків в Дубниківській бібліотеці-філії, де діти вперше ознайомилися з державними символами незалежної України та прослухали легенду про герб, прапор і гімн

 

  • бібліоквест на тему "Неповторна моя Україна", флешмоб #30роківнезалежності, виставка малюнків в КЗ «Городницька публічна бібліотека»

 

  • відео привітання бібліотекаря Анастасівської бібліотеки-філії та виставка дитячих малюнків

 

 

 

  • 28 серпня – до Дня пам`яті захисників України, в КЗ «Городницька публічна бібліотека» відбулася акція "Сонях", де вшановувались загиблі герої України.

 

 

  • 29 серпня – до Дня пам`яті загиблих захисників України - бібліотекар Червоновільської бібліотеки-філії підготувала книжкову виставку: "Лицарі волі", де представлені книги про Героїв АТО та їх самопожертву, провела презентацію книги "Війна очима ТСН", провела акцію: "Сонях пам'яті", де дітки малювали соняхи.

 

  • До Дня миру бібліотекар провела з дітками майстер клас:"Створи власний голуб миру" та організувала книжкову виставку :"Хай буде мир на всій землі".

 

  • 01 жовтня директор комунального закладу дала інтерв`ю в програмі «Сьогодні. Головне» на телеканалі «Суспільне Житомир»  щодо «методичного» бачення розбудови мережі бібліотек в ТГ.
  • 10 жовтня до Дня художника України в КЗ «Городницька публічна бібліотека» була проведена арт - година з юними художниками , які є учнями Городницької філії школи мистецтв м. Новоград – Волинський

 

 

 

 

 

 

 

  • в грудні КЗ «Городницька публічна бібліотека» взяла участь у Національному тижні читання.

 

Протягом року відбувалися засідання Городницького краєзнавчого товариства, де відбувалось обговорення випущених краєзнавчих збірників та обговорювалися матеріали для нових.

КЗ «Городницька публічна бібліотека» та бібліотеки-філії працюють згідно графіка роботи і виконують свої функції, використовуючи різні форми роботи. На протязі року ведуться записи в облікових документах: інвентарна книга, сумарна книга, щоденники роботи, формуляри, каталоги та картотеки.

 

 

 

Директор                                                                           

 КЗ «Городницька публічна бібліотека»                                Сніжана КИРИЄНКО 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь