Офіційний сайт Городницької селищної ради

Житомирська область, Звягельський район

6 серпня:народний календар і астровісник

Дата: 06.08.2018 10:16
Кількість переглядів: 710

Нині мучеників Бориса і Гліба – перших вітчизняних святих; чи вистиг вже хліб і чому грім не вб’є рака.

Сьогодні мучеників благовірних князів Бориса і Гліба, у святому Хрещенні Романа і Давида, перших вітчизняних святих. Обидва були братами, синами Володимира Великого, і обоє загинули мученицькою смертю від руки свого брата Святополка, прозваного в народі Окаянним. У липні 1015 року Володимир помирає у своїй резиденції в Берестові поблизу Києва. Оточення факт смерті князя намагалося спочатку приховати, побоюючись, що владу захопить Святополк, якого кияни не бажали бачити на київському престолі. Улюблений син Володимира Великого Борис (він правив у Ростові) на ту пору разом із батьковим загоном був у поході проти половців. Але звістка про смерть Володимира доволі швидко дійшла до Святополка. Він примчав із військом до Києва і захопив владу. Невдовзі Святополк підступно вбив спочатку Бориса, а потім і Гліба, князя Муромського. Ярослав Новгородський (ще один брат Володимировичів) попереджав Гліба про те, що «батько наш помер, а Святополк убив Бориса», але той все одно поїхав на зустріч із братом. Без війська і без зброї. І це був цілком свідомий крок. Константинопольська патріархія, отримавши подання на канонізацію Бориса і Гліба, досить довго не могла зрозуміти, чому має канонізувати князів. Вони ж бо віддали Київ та людей, які на них сподівалися, на поталу Святополку, по-друге, своєю покірливістю наглій брехні, заздрощам та злобі, вони підштовхували Святополка до скоєння страшного гріха братовбивства… Але зрештою їх канонізували – за, як би сказали Толстой, а за ним і Ганді, «непротивление злу насилием», за цілковите слідування Христу. Рідкісний, майже унікальний випадок. Особливо, коли йдеться про владу.

Осінні Борис і Гліб (є й весняні – 15 травня) завершували дозрівання всіх хлібів, починався період найбільшого збирання грибів. Наші пращури казали: «Борис і Гліб сіють ранній хліб»; «Прийшов Борис і Гліб – вистиг у полі хліб»; «На Бориса і Гліба хутчій берися до хліба».  

З іменинами вітайте Бориса, Гліба, Христину.

Сьогодні 24-ий місячний день, яким керує потужна чоловіча енергетика. Його треба використати задля поліпшення власного здоров’я і підвищення духовного рівня. Все негативне, притаманне попередньому дню – зникне, відійде в тінь. Залишиться лише енергетичний потік – чистий, глибокий, всепроникний, який наповнюватиме кожну клітинку нашого єства силою і життям. Цей місячний день можна назвати радісним і урочистим. Не зважайте ані на зорі, ані на погоду, ані на погані новини. Не бійтеся ані громів-блискавиць, ані злих слів чи лихих поглядів. Стріньмо і проведімо день із думкою: «Сьогодні був чудовий день, а завтра буде ще ліпший».

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1907 – +8,3, а найтеплішим у 2010 –  +36,3.

Народний календар        Астровісник


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь