Офіційний сайт Городницької селищної ради

Житомирська область, Звягельський район

9 серпня.Памятні дати.

Дата: 09.08.2018 08:15
Кількість переглядів: 706

Фото без опису

Сьогодні Міжнародний день корінних народів світу.

Міжнародний день корінних народів світу відзначається щороку 9-го серпня, починаючи з 1995 року за рішенням Організації Об’єднаних націй. Саме в цей день у 1982 році вперше відбулось засідання Робочої групи з питань корінних народів. За даними ЮНЕСКО сьогодні у 90 країнах світу проживає близько 370 мільйонів представників корінних народів, які спілкуються на понад 5 тисячах своїх етнічних мов і котрі дотримуються своїх культурних традицій. День був заснований задля того, аби світова спільнота пам’ятала про необхідність проявляти турботу і солідарність з представниками корінного населення, якому досить часто на своїй прабатьківщині загрожує асиміляція, або ж вони піддаються різним формам дискримінації (як це, приміром, відбувається зараз з кримськими татарами в окупованому Росією Криму). Цьогорічна тема Міжнародного дня корінних народів світу – «10-та річниця прийняття Декларації про права корінних народів». Декларація є найбільш повним міжнародним документом з прав корінних народів. Вона містить в собі загальну угоду з прав корінних народів і засновує систему мінімальних стандартів для забезпечення їх виживання, благополуччя і поваги їх гідності. Адже корінні народи є хранителями багатого культурного розмаїття, носіями унікальних знань щодо утворення сталих умов життя і збереження біорозмаїття. Для примноження і використання цього потенціалу необхідно забезпечити інклюзивну і справедливу якісну освіту для всіх. В Україні прийнято вважати, що її етнонаціональну культуру складають українська нація, корінні народи та національні меншини. Єдиного і чіткого визначення поняття «корінний народ» наразі не існує. До корінних народів України зазвичай зараховують: кримських татар, гагаузів, кримчаків, караїмів та кримських греків. Цього року Україна вдруге відзначатиме Міжнародний день корінних народів світу на офіційному рівні. Організатором заходів є Міністерство інформаційної політики України спільно з Меджлісом кримськотатарського народу та іншими організаціями.

Ювілеї дня:

195 років від дня народження Олександра Олександровича Навроцького (1823-1892), українського громадського діяча, поета, перекладача. Брав участь у діяльності Кирило-Мефодіївського братства, поділяв погляди його радикально-демократичного крила. Поширював у списках недруковані твори Т. Шевченка. Після розгрому братства був ув’язнений у В’ятці, засланий до Єлабуги, згодом до Курська. Після 1858 р. служив урядовцем (в канцелярії генерал-губернатора Дагестану, казенній палаті) у Темір-Хан-Шурі, Єревані, Новочеркаську, Миколаєві. Наприкінці життя повернувся до Закавказзя. Вірші О. Навроцького друкувалися в журналах «Киевская старина», «Основа», «Русский архив». В поезії відчутний вплив Т. Шевченка. Живучи у Закавказзі, Навроцький багато перекладав, уклав рукописну збірку «Аварские, казикумукские, чеченские и кумукские песни». 

80 років від дня народження Леоніда Даниловича Кучми (1938), українського державного та політичного діяча, другого Президента України (1994–2004).

75 років від дня народження Олега Зіновійовича Гнатейка (1943), відомого українського медика, завідувача кафедри пропедевтики дитячих хвороб Львівського медичного університету; за сумісництвом директора Інституту спадкової патології АМН України (від 1980), головного спеціаліста з медичної генетики МОЗ (від 1985), голови Правління наукового товариства медичних генетиків України (від 1988). Кандидат медичних наук, професор, доктор медичних наук. Академік АН ВШ України. Лауреат Державної премії (1997). Заслужений діяч науки і техніки України (1998). Заслужений професор ЛНМУ (2008). 

Фото без опису

55 років від дня народження Вітні Г’юстон (1963-2012), американська поп-, соул- і ритм-н-блюзова співачка, актриса, продюсер, фотомодель. Одна з найуспішніших у комерційному плані виконавиць в історії світової музики, відома своїми музичними досягненнями, вокальними здібностями і скандальним особистим життям. Вітні народилася в місті Ньюарк, штат Нью-Джерсі. Була найменшою з трьох дітей у родині співаків. 11-річною вона починає виконувати соло в госпел-хорі баптистської «Церкви нової надії» в Ньюарку. 1983-го укладає контракт і дебютує в телепрограмі Merv Griffin’s Show з піснею Home. У лютому 1985 року виходить її перший альбом. 1992-го дебютує в головній ролі у фільмі «Охоронець», для якого записала шість пісень. Сингл «I Will Always Love You» став найуспішнішим у її кар’єрі. Альбом отримав 17-кратний платиновий сертифікат, став найпродаванішим саундтреком в історії звукозаписної індустрії – 43 мільйони копій – і здобув три премії «Греммі». Останній альбом співачки I Look to You вийшов 2009 року. 2001-го Вітні уклала одну з найбільших угод в історії музики – підписала контракт на шість альбомів з компанією Аrista/BMG вартістю 100 мільйонів доларів. Книга рекордів Гіннесса визнає її співачкою із найбільшою кількістю нагород – 415. Стосовно особистого життя, то Вітні була у шлюбі зі співаком Боббі Брауном. Подружжя не могло похвалитися зразковим життям – шлюб супроводжували скандали, наркотики, алкоголь, бійки. Навіть народження доньки Боббі Крістіни не могло врятувати ситуацію. У 2007 році пара розлучилася. У липні 2014 року єдина донька Вітні Х’юстон померла на 22 році життя після тривалого перебування в комі. 11 лютого 2012 року і саму співачку знайшли мертвою в одному з номерів готелю Beverly Hilton у Беверлі-Гілз.

45 років від дня народження Олександра Пономарьова (1973), народного артиста України, поета, композитора, аранжувальника, телеведучого, актора і музичного продюсера.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь