Офіційний сайт Городницької селищної ради

Житомирська область, Звягельський район

Крадіжка електричної енергії має бути підтверджена експертизою.

Дата: 27.08.2018 13:57
Кількість переглядів: 626

Фото без опису

Фото без опису

Крадіжка електричної енергії має бути

підтверджена експертизою

Крадіжка електричної енергії – правопорушення. Але факт втручання споживача у роботу приладів обліку має бути підтверджений експертизою. Роз’яснення з цього питання, в межах проекту «Я маю право!», надали фахівці Коростенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та Правил користування електричною енергією, виконання приписів державних інспекцій з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії згідно із законодавством України.

 

Факт втручання споживача у роботу приладів обліку, у тому числі й дій споживача, які призвели до зміни показів приладів обліку, зокрема і шляхом впливу магнітного поля, у разі невизнання ним такого факту, в обов'язковому порядку має бути підтверджений експертизою.

Та обставина, що постачальник провів розрахунок обсягу необлікованої електрично енергії не позбавляє його обов'язку довести сам факт порушення з боку споживача та причинно-наслідкового зв'язку між порушенням і споживанням необлікованої електричної енергії (крадіжка електричної енергії).

Таким чином, енергопостачальник має довести у встановленому порядку факт порушення споживачами послуг з постачання електроенергії Правил користування електричною енергією для населення, які призвели до використання необлікованої електричної енергії.

Така ж правова позиція викладена і в Постанові Верховного Суду від 11 липня 2018 року у справі № 336/6535/16-ц (http://reyestr.court.gov.ua/Review/75345616 ).

Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Їх адреси та контакти ви можете знайти на сайті http://zhytomyr.legalaid.gov.ua/ua/ у розділі «Місцеві центри».

Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» - на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).

 

Оксана Сергієнко -

начальник відділу правопросвітництва та

                                                                           взаємодії з суб'єктами надання БППД

                                                                           Коростенського МЦ з надання БВПД

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь