Офіційний сайт Городницької селищної ради

Житомирська область, Звягельський район

11 вересня.Івана "Головосєка".

Дата: 11.09.2018 09:51
Кількість переглядів: 682

Фото без опису

Сьогодні Івана «Головосєка»; чому українці цього дня не варили і не їли борщ, а також обираймо між орацією і ламентацією. 

Сьогодні Усікновення глави Пророка, Предтечі та Хрестителя Господня Іоанна або як кажуть у народі – Усікновення, Всічення, Головосік, Головоріз. Згідно з Новим Заповітом, цього дня було страчено Пророка і Хрестителя Господнього Іоанна – йому, на прохання пасербиці Ірода Саломеї, відтяли голову.

Білоруси називають цей день Іваном «Калінавіком», «Галавасєком» і, майже по-кавказьки – «Галаварэзом». У народі з Усікновенням пов’язаний ряд традицій. Зазвичай цього дня не працювали (щоб чиряків не було), особливо не сікли ножем чи сокирою будь-яку круглу городину, що нагадує голову, - капусту, буряк, картоплю. Їли лише пісні страви, а дехто взагалі говів. У давнину це був єдиний день року, коли українці остерігалися варити і їсти борщ. Мало того, що для борщу треба було чистити і сікти чимало круглих овочів, та ще й сам борщ – червоний, нагадував нашим пращурам про безневинно пролиту кров Іоанна Хрестителя. Також не бажано було стригтися, голитися, дивитися в люстерко. Поліщуки на Усікновення збиралися на полювання вовків, а народні травники збирали останнє зілля, переважно коріння. Його настоювали на горілці й використовували протягом року як одне з найпомічніших ліків від багатьох недуг. У південних слов’ян цей день вважався одним із найнебезпечніших днів року. Рана, отримана на Головосіка довго не гоїтиметься, а дитина, народжена на Іоанна, може мати нещасливу долю. Утім, це був один із кращих днів року для позбавлення від головного болю, зокрема від хронічних мігреней. Задля цього чорному півню відрубували голову й закопували її на перехресті чотирьох доріг. Півняче пір’я спалювали й викидали у водойму, а м’ясо птиці віддавали чорному собаці та білому коту. Супроводжували все дійство певними замовляннями.

Іменинники сьогодні всі Івани.

Нині 2 і 3-ій місячні дні. На небі продовжується велике гендерне протистояння планет – Венера проти Марса. З 9 вересня повелителька кохання Венера увійшла в знак жалючо-жагучого Скорпіона, тож це спонукатиме жіноцтво до невсипущої пильності, надмірних ревнощів і завищених очікувань від своїх «других половинок». Чоловіки, за підтримки войовничого Марса, теж доводитимуть, що не в тім’я биті: навіть найсумирніші ставатимуть у позу, надиматимуть щоки і вдаватимуться до мачистських орацій. На передній план, наче таємничий незнайомець на проявленій фотоплівці, виступатиме «темне кохання», яке зазвичай криється в глибинах підсвідомого і про яке стільки писав-переписав і слухав-переслухав дідусь Фройд. Тож готуйтеся до того, що орації переходитимуть у ламентації (і навпаки), а жорстка драма може несподівано завершитись комедією.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1935, 1968 – +4,7, а найтеплішим у 1909 –  +31,2.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь