Офіційний сайт Городницької селищної ради

Житомирська область, Звягельський район

11 вересня.Івана "Головосєка".

Дата: 11.09.2018 09:51
Кількість переглядів: 737

Фото без опису

Сьогодні Івана «Головосєка»; чому українці цього дня не варили і не їли борщ, а також обираймо між орацією і ламентацією. 

Сьогодні Усікновення глави Пророка, Предтечі та Хрестителя Господня Іоанна або як кажуть у народі – Усікновення, Всічення, Головосік, Головоріз. Згідно з Новим Заповітом, цього дня було страчено Пророка і Хрестителя Господнього Іоанна – йому, на прохання пасербиці Ірода Саломеї, відтяли голову.

Білоруси називають цей день Іваном «Калінавіком», «Галавасєком» і, майже по-кавказьки – «Галаварэзом». У народі з Усікновенням пов’язаний ряд традицій. Зазвичай цього дня не працювали (щоб чиряків не було), особливо не сікли ножем чи сокирою будь-яку круглу городину, що нагадує голову, - капусту, буряк, картоплю. Їли лише пісні страви, а дехто взагалі говів. У давнину це був єдиний день року, коли українці остерігалися варити і їсти борщ. Мало того, що для борщу треба було чистити і сікти чимало круглих овочів, та ще й сам борщ – червоний, нагадував нашим пращурам про безневинно пролиту кров Іоанна Хрестителя. Також не бажано було стригтися, голитися, дивитися в люстерко. Поліщуки на Усікновення збиралися на полювання вовків, а народні травники збирали останнє зілля, переважно коріння. Його настоювали на горілці й використовували протягом року як одне з найпомічніших ліків від багатьох недуг. У південних слов’ян цей день вважався одним із найнебезпечніших днів року. Рана, отримана на Головосіка довго не гоїтиметься, а дитина, народжена на Іоанна, може мати нещасливу долю. Утім, це був один із кращих днів року для позбавлення від головного болю, зокрема від хронічних мігреней. Задля цього чорному півню відрубували голову й закопували її на перехресті чотирьох доріг. Півняче пір’я спалювали й викидали у водойму, а м’ясо птиці віддавали чорному собаці та білому коту. Супроводжували все дійство певними замовляннями.

Іменинники сьогодні всі Івани.

Нині 2 і 3-ій місячні дні. На небі продовжується велике гендерне протистояння планет – Венера проти Марса. З 9 вересня повелителька кохання Венера увійшла в знак жалючо-жагучого Скорпіона, тож це спонукатиме жіноцтво до невсипущої пильності, надмірних ревнощів і завищених очікувань від своїх «других половинок». Чоловіки, за підтримки войовничого Марса, теж доводитимуть, що не в тім’я биті: навіть найсумирніші ставатимуть у позу, надиматимуть щоки і вдаватимуться до мачистських орацій. На передній план, наче таємничий незнайомець на проявленій фотоплівці, виступатиме «темне кохання», яке зазвичай криється в глибинах підсвідомого і про яке стільки писав-переписав і слухав-переслухав дідусь Фройд. Тож готуйтеся до того, що орації переходитимуть у ламентації (і навпаки), а жорстка драма може несподівано завершитись комедією.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1935, 1968 – +4,7, а найтеплішим у 1909 –  +31,2.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь