Офіційний сайт Городницької селищної ради

Житомирська область, Звягельський район

Чому потрібно підписувати декларації зі своїми лікарями.

Дата: 08.04.2019 14:46
Кількість переглядів: 761

Уже цілий рік по всій країні, у поліклініках та сімейних амбулаторіях, висять таблички, які агітують, - ПІДПИСУЙТЕ ДЕКЛАРАЦІЇ ЗІ СВОЇМИ СІМЕЙНИМИ ЛІКАРЯМИ.

Українцям без "підписаного" сімейного лікаря ускладнять доступ до медичних послуг з сімейними лікарями. Кампанія з вибору лікаря, що розпочалася рівно рік тому, триває.

Чому потрібно терміново підписати декларацію?
Від першого квітня в Україні припинили фінансування пацієнтів, які не уклали декларації з лікарем. У перехідний період реформи усіх відвідувачів медзакладів умовно поділили на два списки - червоний і зелений. У зеленому ті, що підписали декларацію, - за них держава платить 370 гривень плюс коефіцієнти за віком. За тих, хто в червоному, тобто невизначених, 120. А від понеділка - нуль. Чому це зробили, пояснює голова Національної служби здоров’я Олег Петренко. Саме вона відповідає за те, щоб гроші, як ми багато разів чули від чиновників, йшли за пацієнтом.
Воно почало працювати саме тому, що люди почали обирати лікарів набагато швидше. І тому цей компенсатор зараз не потрібен. Тому що ми, обираючи свого лікаря, конкретно кажемо, куди повинні іти кошти", - зазначає він.
То що тепер без декларації до лікаря не потрапити? 
Насправді, це не так. Відмовити у допомозі медик просто не в праві. За це він понесе кримінальну відповідальність. Утім, відтягувати з підписанням декларації - теж не варто. Бо зараз схема прийому виглядає ось так: спершу обслуговуються пацієнти, які мають декларацію і записалися на прийом. Поза чергою проходять люди у невідкладному стані - з височенною температурою чи гіпертоничним кризом. Якщо прийшли без жодних папірців і попереднього запису онлайн всіх доведеться пропустити. Наполягати на підписанні медики будуть до останнього.
Те, що залишається незмінним: обрати лікаря можна будь-де. У закладі комунальному чи приватному, за місцем реєстрації чи проїхатись в інший район міста. Кінцевого терміну підписання декларації не існує. Тобто стосунки з лікарем можна узаконити коли завгодно. Але зробити це потрібно обов’язково.

"Не треба відкладати укладення декларації на останній момент. Вільне укладення - це ваш вхід в програму державних гарантій", - пояснює Олег Петренко.

Які двері відкривають ключі під назвою декларація? На первинці - це консультація у лікаря в медичному закладі чи за телефоном, вакцинація, безкоштовні аналізи, електронний рецепт за програмою "Доступні ліки". Це зараз.
А вже від першого липня - до вузьких спеціалістів, тобто до другої ланки медицини, без направлення від сімейника не потрапити. А, отже, зачиниться можливість без усяких грошей зробити нескладні операції, УЗД, рентгени. Але і це ще не все.

"Ті гроші, які нам оплачує НСЗУ, це не тільки наша зарплата. Це робота аналізаторів, які у нас працюють, це чисте приміщення, це можливість закупити, щоб у нас все працювало, це одноразові рукавиці, це шпателі, маски. Тобто все, що ми раніше купували за свої гроші - це все забезпечується нам, щоб це було комфортно, щоб людина прийшовши сюди не відчула різницю з приватною клінікою", - розповідає завідувачка амбулаторії Наталія Шевчук.

Зараз ця амбулаторія має дефіцит пацієнтів, хоч і знаходиться в самісінькому центрі. Пані Наталя списує все на заможний контингент, але сподівається, що сюди підтягнуться з інших районів.

Навіть, якщо ви вже уклали декларацію з лікарем, але він вас не влаштовує, продовжуйте пошуки. Перепідписати декларацію можна коли завгодно. Просто візьміть паспорт та ідентифікаційний код на прийом до нового лікаря. Колишнього не треба попереджати про раптову нелюбов. Головне, знати інструменти.

Шукати лікаря поруч з будинком - дуже зручно. Але у великих житлових масивах цілком ймовірно всі місця вже зайняті. Тоді варто роздивитись по сторонах. Амбулаторії в престижних районах у великих містах можуть мати вакантні для пацієнтів місця. А ще зазирнути в приватні клініки. Мало хто в це вірив, але дорогі приватні практики, які заключили договір з державою тепер працюють за народними тарифами. Це означає, що доплачувати за прийом не потрібно.

"Пацієнт, якщо він обирає лікаря в приватній клініці, отримує той самий обсяг послуг, як і в державній клініці. Немає ніякої різниці. Конкуренція в цьому випадку на користь споживача послуг", - пояснюють в Національній службі здоров’я.

І ще одне болісне запитання, яке так тривожить мамочок. Чи можна викликати лікаря додому? Коли запроваджувалась реформа, у МОЗ наголошували - прямої вказівки їхати чи ні - немає, все на розсуд медика. Так чи інакше про це завжди можна спитати. І обрати того лікаря, чия відповідь вам сподобається.

На данном изображении может находиться: один или несколько человек и текст


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь