Офіційний сайт Городницької селищної ради

Житомирська область, Звягельський район

Жителів Городницької громади просимо не спалювати сміття,опале листя та суху траву!

Дата: 02.10.2019 09:16
Кількість переглядів: 542

Фото без опису

Спалювання опалого листя – звична справа для жителів як восени, так і навесні. Та за цим, здавалося б, безневинним заняттям, насправді чимало шкоди і людям, і природі. Але, на жаль, люди рідко звертають на це увагу.
При згорянні рослинних залишків в повітря вивільняються шкідливі речовини – це пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, а також бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання, та, діоксини – одні з найотрутніших для людини речовин. На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.
Окрім безпосередньої впливу на здоров’я людини, спалювання листя і сухої трави призводить ще й до інших загроз: в сухому листі згорають зимуючі корисні комахи, такі як сонечка. Їх здобич – попелиці, лишаються зимувати на стадії яйця на гілках. Спалюючи листя восени ми створюємо умови для розвитку попелиць навесні; спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Крім того, вони гинуть і від утворюваних при горінні важких металів; за нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються в грунт, при згорянні ж утворюється зола, не зважаючи на загальноприйняту думку, зола – дуже погане добриво і, таким чином, спалювання листя щороку призводить до все більшого збіднення ґрунту; на природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння; знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення в 2-4 рази промерзання ґрунту; при спалюванні трави на присадибних ділянках виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин. Саме із спалювання присадибних ділянок починається більшість степових пожеж; аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків; якщо ведеться спалювання на ділянках, через які проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза, дим і вогонь являються напівпровідниками і за відповідних умов здатні стати причиною закорочення ліній електропередач, що несе за собою руйнівні наслідки для цілих населених пунктів, промисловості, регіонів; дим від вогнищ, в туманні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі, в цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій, окрім того, попадаючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини; задимлені населені пункти використовують для освітлення значно більше електроенергії.
Шановні жителі Городницької ОТГ!!! Пам’ятайте!!! Згідно статті 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, та ст. 77-1 Кодексу про адміністративні правопорушення несвідомі громадяни за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків несуть адміністративну та кримінальну відповідальність.Враховуючи всю вищевказану інформацію напрошується запитання, що ж робити з сухим листям?! Мінекології рекомендує компостувати листя. Для цього не треба особливих знань або зусиль. Потрібен спеціальний резервуар або просто яма, куди можна помістити листя і помірно його зволожувати, потім цим добривом можна удобрити ґрунт.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь