Офіційний сайт Городницької селищної ради

Житомирська область, Звягельський район

Увага⛔ Діє заборона лову щуки!

Дата: 09.02.2023 14:47
Кількість переглядів: 202

Згідно нових правил любительськой та спортивної риболовлі, з 15 лютого, в Україні, вводиться заборона лову щуки. Ця обставина спонукає попередити вас!

Щука – бажаний видобуток для рибалок-аматорів, а її лов – захоплююче заняття. Але є періоди, коли цей вид перебуває під особливою охороною. З 15 лютого в Україні вводиться заборона на лов щуки, яка триватиме до 31 березня.

Охоронні заходи пов’язані з початком нересту цього виду. Щука йде на нерест раніше інших риб, оскільки вона не така вимоглива до прогріву води, а іноді нереститься навіть під кригою. Прісноводна хижачка дуже важлива для балансу іхтіофауни, вона є свого роду регулятором: знищує малоцінну дрібницю, хворих та ослаблених риб, що сприяє кращому зростанню цінних видів та оздоровленню їх популяцій.

Вилов щуки під час нерестової заборони тягне за собою серйозну відповідальність. За кожну незаконно здобуту щуку стягується шкода у розмірі – 3468 грн. Також порушнику може бути призначено адміністративний штраф у розмірі до 3400 грн. Повторне заподіяння шкоди та грубе порушення правил риболовлі тягне за собою кримінальну відповідальність.

Коли починається нерестова заборона лову щуки?

Початок нересту щуки залежить від регіону, де вона мешкає та від температури води. Як тільки вона прогрівається до 6-7 градусів за Цельсієм, щука приступає до виробництва потомства. У той час, як мальки решти риб тільки з’являються на світ, дрібні щурята вже перетворюються на справжніх хижаків, що починають полювати на молодняк, що щойно вилупився.

Відпускайте щуку! Так лов щук стане ще цікавіший!Щука – унікальна риба. Якщо температура води не досягла необхідної позначки, вона може стримати природні позиви та відсунути ненадовго початок ікромету. При цьому варто відзначити, що у водоймах зі стоячою водою нерест зазвичай проходить на пару тижнів пізніше. Тому, початок дії заборони лову щуки — 15 лютого. На видобуток малечі відводиться майже 45 днів.

Де проходить нерест щуки?

Щука вважає за краще метати ікру на неглибоких ділянках – від п’яти сантиметрів до одного-двох метрів. На мілководді вода швидше прогрівається тому саме там і починається процес. Місце майбутньої кладки зубаста намагається вибирати поруч із твердим дном, покритим природним сміттям – опалим листям, пожухлою рослинністю, гілочками дерев і чагарників. Також це можуть бути чагарники, осоки та інші водні рослини.

Часто щуки метають ікру в місцях розливу річок, що згодом призводить до загибелі молодняку, тому що через деякий час річки входять у свої береги, і щурята залишаються відрізаними від основної акваторії. Тут, у невеликих калюжах, що утворилися, вони перетворюються на легкий видобуток для птахів і тварин.

Коли закінчується заборона лову щуки?

Нерест щуки триває близько десяти днів, потім, ще приблизно тиждень, вона «хворіє» і приходить до тями після виснажливого процесу виробництва потомства. Відразу після цього зубаста починає активно харчуватися, відновлюючи витрачені сили та від’їдаючись. У цей період часу вона реагує на будь-яку приманку, що потрапляє в поле її зору — чи то блешня, воблер чи силікон. Отже, щоб потрапити на це свято, треба почекати. Закінченя заборони лову щуки — 31 березня.

Возможно, это изображение водоем и текст «fishing in Ukraine details Amazing exciting»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь